Kjente koreografer

  • November 12, 2014 at

Marius Petipa blir regnet som den viktigste koreografen innen klassisk ballett. Sammen med komponistene Ludwig Minkus og Peter Tsjaikovskij, la han grunnlaget for den sterke russiske ballettradisjonen som fortsatt lever den dag i dag.

George Balanchine (Giorgij Balanchivadze) var både danser og koreograf. Han ble født i Russland, og som niåring begynte han å danse for Mariinskij-balletten. Han studerte også musikk og komposisjon. Han startet sitt eget dansekompani i 1924, og under en turné i Europa, bestemte han seg for å ikke dra tilbake til Sovjetunionen. Han flyttet til USA, og bidro til å starte flere ballettskoler og ballettkompanier der. Han var en veldig produktiv koreograf, og laget mer enn 400 verker, både for film og scene.

Medhi Walerski er en fransk koreograf som danset med flere kjente kompanier. Han fikk framført sin første koreografi i 2006, fra og med 2009 begynte han som frilanskoreograf, samtidig som han fortsatte å danse. Noen norske koreografer har også gjort seg bemerket. Jo Strømgren er en norsk danser og koreograf som utdannet seg ved Statens Balletthøgskole. Han har koreografert forestillinger for mange ballettkompanier både i Norge og i utlandet, og forestillingene hans har blitt satt opp i mer enn 50 land.